Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Holdfázis Meditációk

2008.11.28

2008-11-20

Holdfázis meditációk

Újhold meditáció 2008-11-28tól:

Kiteljesedés, Beazonosulás

Keress magadban egy képet egy csodálatos fáról. Azonosulj vele, legyél fa, legyenek ágaid, rügyeid. Ereid, mint a levelek erei. Gyökered, mint a lábad és lábad erei.Keresd meg stabilitásodat, közben maradj hajlékony. Majd maradj meg ebben az állapotban. Figyeld az érzéseket...és engedd el a képet, engedd el a fát. Fogadd be a feléd érkező információkat. Maradj ellazult és nyitott.

Írd le, jegyezd fel, mondd el tapasztalataidat. Külön nem fogom kérni tőled, de ha megosztod velem, a többiekkel, az külön megtisztelő számunkra/számomra. Köszönöm!

* * *

Holdfázisokhoz igazított meditációs ciklusok

A Holdfázisokról először. Amikor együttállásban van a Nappal, akkor sötét oldalát mutatja felénk, és nem látjuk, ez az újhold. Azután, ahogy továbbhalad egyre több látszik világosabb oldalából. Egy héttel az újhold után már félholdat mutat, ez az első negyed.  További egy hét múlva szembenállásba kerül a Nappal, ez a holdtölte vagy telihold. Megint egy hét múlva, utolsó negyedkor ismét félholdat látunk. És minden kezdődik előlről...

Aktuálisan:

2008.11.27. Újhold 

2008.12.05. Első negyed

2008.12.12. Holdtölte

2008.12.19. Utolsó negyed

2008.12.27. Újhold 

http://kalender-365.de/holdnaptar.php (Holdnaptár link)

A Hold fázisairól

A Hold a Földet körülbelül egy hónap alatt kerüli meg.
Ha Földet és a Holdat a Föld északi pólusa fölöttről néznénk, akkor azt látnánk, hogy a Hold a Földet ugyanabban az irányban kerüli meg, mint amerre a Föld forog. (Ugyanebbe az irányba halad a Föld a Nap körüli útján.)
A Hold visszaveri a ráeső napfényt. Ezért látjuk a Holdat. Ezért mindig csak a Holdnak a fele van megvilágítva. A Hold sötét és világos oldala közötti határvonalat terminátornak nevezzük.
A Hold megvilágított oldala nem szükségszerűen az a féloldal, amelyet látunk. A Nap, a Hold és a Föld egymáshoz viszonyított helyzetétől függően a Hold megvilágított oldalának különböző nagyságú részét látjuk a Földről. Ezt hívjuk a Hold fázisainak, más szóval holdfázisoknak.

Kép

Újholdkor nem láthatjuk a Hold megvilágított oldalának egyetlen pontját sem; teleholdkor viszont a teljes megvilágított oldalt megpillanthatjuk.
Újhold és telehold között félidőben a Hold megvilágított részének felét látjuk, ezt negyedeknek hívjuk (mivel a teljes holdfelszín egynegyedét lehet ilyenkor látni). Első negyed akkor következik be, amikor a Hold újholdtól telehold felé halad; utolsó negyedet akkor látunk, amikor a Hold teleholdtól újhold felé halad. A holdfázisok időbeli sorrendje tehát: újhold, első negyed, telehold, utolsó negyed.
Újhold és első negyed között a Hold megvilágított részének csak kis részét látjuk, amely napról napra nagyobb lesz; ezt növekvő Holdnak hívjuk. Első negyedtől teleholdig a Hold Föld felé fordított oldalának igen nagy része van már megvilágítva. Angolszász nyelvterületen ezt "gibbous" Holdnak hívják, magyarul azonban ezt is növekvő Holdnak nevezik.
Egy bizonyos éjszakán minden Föld körüli keringése során a Hold mozdulatlannak látszik. Ez azonban csak egy látszó effektus, a valóságban természetesen a Hold tovahalad pályáján. Amint az a fenti ábrán látható, teleholdkor a Hold este hat óra tájban kel, éjfélkor delel, és reggel hat óra tájban nyugszik. Első negyedkor a Hold délben kel, este hat óra tájban delel, és éjfélkor nyugszik le.
Utolsó negyedkor a Hold éjfél körül kel, reggel hat óra körül delel és délben nyugszik.
Újholdkor a Hold reggel kel, délben delel és este kezdetekor nyugszik. A növekvő vagy csökkenő Hold egész nap látható, mégis, megfigyelni szabad szemmel csak napnyugta illetve napkelte környékén lehet. Néha látszik nappal is, de csak ha a Nap már alacsonyan jár. Ennek oka, hogy a Hold fényessége ilyenkor alacsony (csak a megvilágított rész kisebb hányadát látjuk), és a Nap, valamint a földi légkörben szórt napfény egyszerűen túlragyogja a Holdat nappal.
A szinodikus holdhónap az az időtartam, ameddig a Földről nézve a Hold a Naphoz képest ugyanabba a helyzetébe jut. (Pl. teleholdtól teleholdig.) A szinodikus holdhónap hossza 29,5 nap.
A sziderikus holdhónap az az időtartam, ameddig a Hold a Földről nézve a csillagokhoz képest ugyanabba a helyzetbe jut; hossza 27.3 nap. A sziderikus holdhónap rövidebb, mint a szinodikus; ennek oka a Föld Nap körüli keringése.

Kép

* * *

A Hold és az érzések

"A Hold minden egyes hónapban - újhold idején, amikor a Föld mögé bújik a Nap elől - új magot küld a Földre" Azaz új információt kapunk minden újhold idején.

A Nap és a szándékok

 A napszélnek nevezett formáció hasonló rezgések, sugárzások formájában közvetít információt részünkre a Napból kiindulva. Meditálva ezen égitestre megtalálhatod a szándékot, mely épp vezényel.

A holdfázis meditációkat elsősorban önmagamhoz igazítom! Természetesen szeretettel fogadlak... :)

Ez a bejegyzés a meditációkkal folyamatosan bővül majd.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.