Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A relativitás L-mérete

2008.07.28

A Relativitás L-mérete

Minden viszonyítás kérdése, mondjuk. De miért mondjuk??? Amikor almát körtével hasonlítgatunk össze? Amikor a pillanatot a folyamattal és a létezést a halállal? Mit várunk az "eredménytől"? Hát persze, hogy csak az jöhet ki belőle, hogy de hát ez relatív.

Felmentem magam, hogy ez relatív, meg a szubjektív objektív is...de a relatív valójában abszolút....amúgy meg csak vinnyogok, hogy nem sikerül megértenem, nem sikerül megoldanom...és a sors akarja így. Fenét! Nem igaz!

Einstein (általános)relativitás elmélete szerint ...ott legalább is...a gravitáció már nem is erő többé, mint azt Newton pajtás állította annak idején. Az általános relativitáselmélet egy geometriai elmélet, mely szerint a tömeg és az energia (pontosabban az energia-impulzus tenzor) "meggörbíti" a téridőt.

A szubjektív és az objektív meghatározása is e képpen változhatna...bennem. Ahogy Albert is össze kívánta kötni a fizika régi felfogását az új értelmezéssel (az általános relativitáselméletet és a kvantummechanikát). Mert már eljutott oda, sőt meghaladta azt. Mert részekre szedtük a Világot és egészet szeretnénk belőle látni.

Miért mentem fel magam mégis, hogy ez relatív, meg szubjektív, megmimás?

Mert meg akarom neked magyarázni magam, azért!

Mivel ma meg akarom magyarázni, hogy hiteles lehessek számodra, ezért ecCer az álló járműhöz mérem a sebességem, máskor meg két mozgó járművet mérek...egymáshoz képest. Egyszer alkalmazom Einseint elméletét, eccer meg nem. Attól függ mit akarok elérni Nálad.

Ezért van olyan hangsúly a relativitáson ma. Mert jó kibúvó számomra. Ezért kap olyan lehetőséget, ezért létezik ma L-méretben.

Mi lenne, ha csak lennék és nem magyaráznék? Ha csak figyelnék és nem kavarnék?

Tudom, ha nem kavarok, az kavarás...mert akkor úgy kavarok, hogy nem kavarok. Vagyis ez is relatív! Ja...az elmének az:)

---------------------------------------------------------------------------------

A magyar értelemző szótár szerint a SZUBJEKTIV:

Belső, bensőnkből fakadó.
Szubjektív okok gátolták az előrehaladásban. - Alanyi, saját érzéseket tükröző vagy feltáró.
Subjektív költő, szubjektív indulatok. - Egyéni, saját: Ez az én szubjektív véleményem. - Elfogult, nem tárgyilagos.
Nem szabad ilyen szubjektíven megítélned a helyzetet. - A filozófiában: a gondolkodó énjével és tudatvilágával kapcsolatos, abban lévő, abból fakadó.
A szubjektív idealizmus nem ismeri el, hogy létezik tudatunktól független külső, anyagi világ, illetve hogy az lényege szerint, tárgyilagosan megismerhető. - Mindezekben a jelentésekben ellentéte az OBJEKTÍV.

A magyar értelemző szótár szerint az OBJEKTIV:

Tőlünk független, rajtunk kívül álló, tárgyi. Objektív akadályok, nehézségek.
- Tárgyilagos, pártatlan, elfogulatlan, csak a tényeket mérlegelő. Objektív véleményt várunk öntől. Haragszunk rá, de objektíven el kell ismerni, hogy tehetséges.
- A filozófiában, a tudatunktól független létező jelzője; az objektív idealizmus (pl. Kant, Hegel és a kereszténység filozófiája) elismeri a tudatunktól független valóság létezését, de szellemi eredetet tulajdonít neki.
Mindezekben a jelentésekben ellentéte a SZUBJEKTÍV.
- Több lencsés optikai műszernél (mikroszkóp, távcső) a tárgylencsét, fényképező és filmfelvevő berendezésekben a lencsét is objektívnak nevezzük; így főnév. Nagy fényerejű, rövid gyújtótávolságú objektív.

A magyar értelemző szótár szerint a RELATÍV:

Viszonylagos, viszonyított.
A relatív páratartalom azt fejezi ki, hogy a levegőben az adott hőmérsékleten lehetséges páratartalom hány százaléka van jelen (s nem azt, hány gramm pára).
A relatív többség a polgári parlamentben azt jelenti, hogy egy pártnak több képviselői helye van, mint bármelyik másiknak (de nem mint az összes többinek).
A boldogság relatív (=attól függ, ki mihez viszonyítja állapotát; ami egyiknek elviselhetetlen, a másik esetleg teljes elégedettséggel fogadná). - Ellentéte mindig az ABSZOLÚT.

A magyar értelemző szótár szerint az ABSZOLÚT:

Feltétlen, korlátlan, mindentől független.
Ellentéte a - RELATÍV: viszonylagos, valamihez viszonyított. 'Az abszolút nulla foknál' alacsonyabb hőmérséklet fizikailag lehetetlen; a gyakorlatban használt hőmérsékleti skálák különféle fizikai jelenségekhez viszonyítanak (pl a víz fagyáspontjához). 'Az abszolút szám' azaz érték, amelynél az előjelet nem vesszük figyelembe. 'Az abszolút többség' pl. a polgári parlamentben azt jelenti, hogy az egyik pártnak az összes képviselői helyek felénél több van birtokában. 'Abszolút hallás': kivételes zenei hallás, amely nemcsak a hangközöket érzékeli pontosan, hanem egy magában álló hangot is felismer, hogy pl. az "kétvonalas gisz".
A köznyelvben gyakran feleslegesen mondjuk 'teljes, tökéletes, feltétlen' értelemben: 'abszolút képtelenség, abszolút tekintély' stb.

2008-07-25

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.